top of page

Yurtdışında En Yüksek Maaşlı 10 Mühendislik Dalı

Bazı mühendislikler diğerlerine göre sektörleri açısından daha çok kazanırlar. Bu sektörler hangileri diyecek olursanız bu soruyu yanıtlamanıza yardımcı olacak anahtar kelime günümüz ihtiyaçları.


Hadi gelin birlikte yurtdışında en yüksek maaşlı 10 mühendislik dalını inceleyelim.


1. Veri Mühendisliği

Veri mühendisleri, çalıştıkları kurumlardaki gerekli departmanlardaki verilerin düzenlenip, ayrıştırılıp, depolanması görevini üstlenirler. Hemen hemen her kuruluşun yüksek oranda ihtiyaç duyduğu bir mühendisliktir. Veri mühendisi olmanız için ise üniversitelerden lisans derecesinde bilgisayar mühendisliği ya da bilgisayar bölümü bitirmeniz gerekmektedir. Yüksek lisans diyecek olursanız ona da veri analitiği cevabını verebiliriz . Peki gelgelelim veri mühendisleri yurtdışında yıllık ortalama ne kadar kazanıyorlar? Bu sorunun cevabı yıllık yaklaşık 100 bin - 120 bin dolar civarı.


2. Petrol Mühendisliği

Petrol Mühendisleri, petrolün bölgelerde keşfedilmesinden kullanılabilir hale getirilmesinden ve taşınmasından sorumlu mühendislik dalıdır. Bu mühendisliği ihtiyaç ülkeden ülkeye göre değişen bir durum. Petrol kaynağı olan ülkelerde büyük oranda ihtiyaç duyuluyor. Petrol mühendisi olmanız için üniversitelerin 4 yıllık petrol ve doğalgaz mühendisliği lisansından mezun olmalısınız. Petrol mühendislerinin yurtdışında kazandığı rakamlar ise yıllık 130 bin - 200 bin dolar arası seyrediyor.


3. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalurji ve malzeme mühendisleri, metalleri ve malzemeleri inceler, üretimde oluşabilecek aksaklıkları giderir ve çıkan ürünün kontrol edilmesini sağlar. Metalurji ve malzeme mühendisliği çok yönlü nereye çekseniz uzayabilecek bir daldır. Her sektörde ihtiyaç duyarız metalurji ve malzeme mühendislerine. Metalurji ve malzeme mühendisi olmanız için 4 yıllık metalurji ve malzeme mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Metalurji ve malzeme mühendisleri yurtdışında yıllık yaklaşık 50 bin - 90 bin dolar arası kazanmaktadırlar.


4. Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisleri, gerekli donanımlara sahip uzay ya da hava araçları geliştirirler. Genellikle AR-GE departmanında çalışırlar. Yine bazı ülkelerde çalışma alanları nitelikli ve genişken bazı ülkelerde imkanlar olmadığımdan mesleklerini bile yapamazlar. Havacılık ve Uzay mühendisi olmak için üniversitelerime 4 yıllık Havacılık ve uzay mühendisliği bölümünü bitirmeniz gerekmektedir. Havacılık ve uzay mühendisleri yurtdışında yıllık 80 bin -150 bin dolar gibi rakamlar kazanırlar.

5. Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisleri üretim aşamasında kullanılacak malzemelerin nasıl daha da iyisi olabileceğine kafa yorarlar. Çalışabilecekleri sektör imkanları geniştir. Kimya mühendisi olmak için kimya mühendisliği bölümü mezunu olmanız gerekmektedir. Kimya mühendisleri yurtdışında yıllık 60 bin -100 bin dolar arası kazanmaktadırlar.


6. Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisleri yazılım ve programlama gibi işler yaparlar. Bilgisayar dediğimizde altına bir çok başlık attığımızdan çalışma alanları oldukça geniş ve çoktur. Bilgisayar mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık bilgisayar mühendisliği lisansını bitirmeniz gerekmektedir. Bilgisayar mühendisleri yurtdışında yıllık ortalama 130 bin - 150 bin dolar kazanmaktadırlar.


7. Elektrik Mühendisliği

Elektrik mühendisleri elektriğin iletilmesi ve dağıtılmasında ortaya çıkan aksaklıkları hallederler. Devrelerin bir aksaklık olmadan çalışmasını sağlarlar. Çalışma alanları oldukça çok geniştir. Çünkü artık hayatımızın her anında her dakikasında elektrik ile bir işimiz oluyor. Elektrik mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Elektrik mühendisliği bölümünü bitirmeniz gerekmektedir. Elektrik mühendisleri yurtdışında yıllık ortalama 50 bin -80 bin dolar arası kazanmaktadırlar.


8. Çevre Mühendisliği

Çevre mühendisleri doğal kaynakların en doğal şekilde ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlarlar. Doğanın doğal dengesini korumasına yardımcı olurlar. Çevre mühendisi olmanız için 4 yıllık çevre mühendisliği lisans bölümünü bitirmeniz gerekmektedir.

Çevre mühendisleri yurtdışında yaklaşık 60 bin - 100 bin dolar arası kazanmaktadırlar.


9. Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer enerji mühendisleri, nükleer enerji santralleri projelerinin hayata geçirilmesinde büyük rol oynarlar. Nükleer Enerji Mühendisleri bir yandan da oldukça önemli ve hayati bir iş yapmaktadırlar. Eğer nükleer enerji mühendisi olmak isterseniz 4 yıllık nükleer enerji mühendisliği bölümünü bitirmeniz gerekmektedir. Nükleer enerji mühendisleri yıllık ortalama 60 bin - 100 bin dolar arası kazanmaktadırlar.


10. Biyomedikal Mühendisliği

Biyomedikal mühendisleri, hastalıklara çözüm bulmak için uğraşırlar. Tedavilerde kullanılacak malzemeleri geliştirirler. Eğer biyomedikal mühendisi olmak isterseniz üniversitelerin 4 yıllık biyomedikal mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Yurtdışında ise biyomedikal mühendisleri yıllık ortalama 70 bin - 90 bin dolar arası kazanırlar.

bottom of page