top of page

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Liseden üniversiteye geçmek için YKS sınavına girmiş her öğrencinin yaşayacağı bir süreçtir üniversite tercihi yapmak. Tercih yapmanız için YKS başlığı altında düzenlenen TYT ve AYT sınavlarından herhangi birine girmeniz yeterli oluyor. Üniversite tercihleri çoğu zaman hayatın dönüm noktası olarak lanse edilir. YKS Sınavı sonucunuz daha doğrusu sıralamanız doğrultusunda ÖSYM’nin size tanıdığı 24 tercih hakkını doldurursunuz. Tercihlerinizi Lisans ya da Önlisans şeklinde yapabilirsiniz. Bu yazımızda size tercih yaparken neleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor ya da nelere dikkat etmeniz gerekiyor onlardan bahsedeceğiz.


1. Tercih Aralığı

Tercih aralığınız sıralamanız doğrultusunda şekillenir. Tercih listenizde sıralamanızın üstündeki üniversitelere de sıralamanızın altındaki bölümlere de yer vermelisiniz. Örneğin sıralamanızın 50 bin üstü ve 50 bin altını yazabilirsiniz. Tabii bu kaç bin alt, üst yazacağınıza sizin sıralamanız karar veriyor ilk 50 bindeyseniz oynama daha az olmalı ama 200 bindeyseniz daha esnek davranabilirsiniz.


2. Tercih Listesi

Tercih listenizi hazırlarken sıralamanızı aklınızdaki bölüm veya bölümleri üniversite ve şehri göz önünde bulundurmalısınız. Sıralamanızın aralığındaki bölümleri yazmalısınız. Eğer aklınızda bir bölüm varsa sıralamanızın tuttuğu şehirleri yazıp aralarından eleme yapabilirsiniz.


3. Aklınızdaki bölüm

Evet aklınızda bir bölüm olabilir ve bu bölüm sizin hayaliniz olabilir ama belki de sizin kişiliğiniz bu bölüme uygun değil. Bu yüzden aklınızdaki bölümü etraflıca araştırmalısınız. Çalışma sahaları olsun çalışma şartları olsun size uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Ya da istediğiniz bölüme sıralanır tutmuyor o zaman da aklınızdaki bölüme yakın bir bölüm araştırabilirsiniz.


4. İstediğiniz Üniversite

Üniversitenizin bulunduğu şehir sizi üniversite hayatınız boyunca etkileyecek çok büyük bir etmendir. Üniversite konusunda kendinize sorular sormalısınız. Üniversiteden beklentilerinize, şehirden beklentilerinize etraflıca düşünüp bi karar vermelisiniz. Karar kıldığınız üniversitenin özellikleri de sizi cezbetmelidir. Size sunduğu imkanlar sizin için yeterli mi?




5. Üniversitedeki Akademisyen Sayısı

Üniversitenizde bulunan akademisyen sayısı ya da akademisyenlerin ünvanları da dikkat etmeniz gereken bir şey olabilir. Kaç tane profesör var ya da kaç tane doçent var bunlara üniversitenin sayfasından ya da yök Atlas’tan bakabilirsiniz. Bu sitelerden sadece akademisyen sayısına değil aynı zamanda bölümünüzde ders veren akademisyenlerin nerelerde eğitim gördüğünü, niteliklerini de öğrenebilirsiniz.


6. Kampüs

Her üniversite öğrencisi adayı öğrencinin hayalidir kampüs hayatı. Kampüsün çimenlikleri kafeleri her zaman cezbetmiştir öğrencileri. Boş zamanlarınızda keyifli vakit geçirebileceğiniz alanların olmasını da tercih yaparken göz önünde bulundurabilirsiniz.


7. Erasmus ve Yurtdışı imkanları

Bir üniversiteyi listenize eklemeden önce Yurtdışı projelerine bakabilirsiniz. Bazı üniversiteler yurtdışı projelerine fazlasıyla önem veriyor ve aktif rol oynuyor. Yine aynı şekilde seçeceğiniz bölüm ile erasmus programıyla nereye gidebilirsiniz onu araştırabilirsiniz. Hangi üniversitelerle anlaşmalar var ne gibi anlaşmalar var bu anlaşmalar size ne gibi imkanlar sağlıyor bunlara dikkat etmelisiniz.






bottom of page