top of page

Yurtdışında Üniversite Okumak

Son birkaç yılda hemen hemen her genç yurtdışında üniversite okumak ve kendini geliştirmek için yeni adımlar atmak istiyor. "Kapağı yurt dışına bir atabilsem" gibi söylemleri birçok kişinin ağzından duymuşsunuzdur. Birçok genç için doğup büyüdüğü yeri bırakmak ve yeni bir başlangıç yapmak korkutucu olsa da yurtdışı na okumaya giden her öğrenci, kendini geliştirmiş olarak dönüyor. Bu kişilerden biri de siz olabilirsiniz! Yurt dışında üniversite okumanın detaylarını Yurt Dışında Üniversite Okumak adlı blog yazımızda sizler için derledik.


Yurtdışında Tıp Okumak


Yurt dışında tıp okumak, içerisinde birçok etkeni barındıran ve karar almak için çok fazla bilginin dikkatle incelenmesi gereken bir konudur. Türkiye’deki Medipol Üniversitesi, Koç Üniversitesi gibi özel üniversitelerin ekonomik maliyetlerinde okuyabileceğiniz uluslararası alanda prestijli üniversiteler bulunmaktadır.

Yurt dışında tıp okumak isteyen öğrencilerin başta YÖK denkliği, uluslararası denklik, ülke seçimi, fiyat-kalite dengesi ve giriş-kabul şartları gibi birçok bilgiyi inceleyip işlemesi ve bu faktörlere göre karar alması gerekir.


Yurt dışında tıp okumak için en popüler konumlar arasında Avrupa ve Amerika gösterilebilir. Almanya ve Fransa, tıp alanında önde gelen üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır. Global anlamda bakıldığında tıp okumak için istenen yeterlilikler ülkemizdeki gibi üst düzeydir. Almanya ve Fransa’da tıp okumak için bu ülkelerde konuşulan dile, anadile yakın seviyede hakim olmanız beklenir. Amerika ve İngiltere’de dil yeterliliği için TOEFL veya IELTS gibi uluslararası değerlendirme koşulları aranmaktadır.


Türkiye'ye coğrafi olarak yakın olan ülkeler arasında ise, yurt dışında tıp okumak isteyen öğrenciler daha çok Macaristan ve Bulgaristan'ı tercih etmektedir. Macaristan'da Peç Üniversitesi; Bulgaristan'da ise Sofya Tıp Üniversitesi bu anlamda başı çekmektedir.


Tıp fakülteleri ve sağlık fakültelerinin diğer bölümlerinden mezun olan hekimlerin Türkiye’deki öğrencilerden daha avantajlı oldukları bir konu da TUS gibi zorlayıcı uzmanlık sınavlarının bulunmaması.


Eğitimi tamamlayan sağlık çalışanları için istihdam ve çalışma alanları şöyle:

  • Devlet/özel hastanelerde çalışabilme

  • Özel muayenehane açabilme

  • Bilimsel alanlarda ve araştırma alanlarında ilerleme imkanı

  • İş yeri hekimliği

  • Uzmanlık eğitimlerini üniversitelerde sürdürme


Peç Üniversitesi, Macaristan

Yurtdışında Hukuk Okumak


Yurtdışında hukuk okumak isteyen öğrenciler arasında Amerika, Kanada ve İngiltere rağbet görmektedir. Amerika ve Kanada’da hukuk fakültesine kaydolmak isteyen öğrencilerin LSAT sınavına girmeleri gerekirken, çoğu öğrenci LLM yani hukuk yüksek lisansı ile hem akademik kariyer yapar, hem de alanında uzman bir avukat olarak kariyerlerine başlarlar. Bu ülkelerde hukuk okumak isteyen öğrencilerin zorlanabileceği başlıca konu vize mevzusudur. Sorgulanan ana maddeler, ailenizin maddi durumu ve yabancı dil seviyenizdir. Bu anlamda üniversiteler ile öğrenciler arasında iletişimi sağlayan yönlendirici danışman firmalara başvurulabilir.



Bahsettiğimiz faktörlerin yanında, yurt dışında hukuk okumanın bir başka avantajı da sonrasında Türkiye'de de çalışabilme imkanıdır. Özellikle hukuk danışmanlığı firmaları yurt dışından mezun olmuş öğrenciler için biçilmiş kaftandır.


Yurtdışında burslu okumanın yollarını merak ediyorsanız sizleri x yazımıza bekleriz.


TraineePath her zaman yanınızda.




bottom of page